Районната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за длъжностно присвояване на повече от 320 000 лева срещу служител на голяма корабна компания, съобщиха от Апелативната прокуратура в крайморския град.

Обвиняемият е на 53 години и е бил счетоводител във фирмата. Назначен е през 1996 г., а през 2008 г. е бил определен да отговаря за формирането на заплатите, начисляването на осигуровки и данъци.

Получил и администраторски права да работи със счетоводната програма, използвана от дружеството. Междувременно обаче е натрупал дългове.

Така от май 2022 г. до февруари 2023 година, чрез преводи по сметките на свои близки, които заблудил, че му правят услуга, или по негови лични банкови сметки, но използвайки фалшиви имена, мъжът присвоил голяма сума пари.

Схемата била разкрита от главния счетоводител на фирмата, предава БТА. Направената проверка установила, че от корабната компания били присвоени общо 327 331,05 лева.

Обвиняемият е отстранен от длъжност. Предстои делото срещу него да бъде насрочено в Районния съд във Варна. Ако бъде признат за виновен, наказанието му може да бъде затвор от 3 до 15 години.