Окръжен съд – Пловдив отмени протоколно определение за пускането „под домашен арест” на Георги Георгиев и той остава с мярка за неотклонение "задържане под стража". Това решиха днес окръжните магистрати.

Припомняме, че от държавното обвинение съобщиха, че ще протестират решението на Районен съд – Пловдив от 30 юли, и внесоха жалба в съда. Районна прокуратура - Стара Загора не беше съгласна от изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ и „забрана за напускане на пределите на България“ спрямо Георги Георгиев, предаде TrafficNews.bg.

Може ли да се обърне делото "Дебора"? Скандални чатове се появиха в TikTok

Наблюдаващите прокурори считат, че определението на Районен съд - Пловдив е неправилно и незаконосъобразно, като основните аргументи са следните:

Според тях задържането на Георги е в разумен срок. В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях, както и да се съобрази, че в момента обвиняемият е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата.

В акта на прокуратурата пише още, че по делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение за разкриване на обективната истина и на които може да бъде оказано въздействие.

Според представителите на държавното обвинение не следва да се пренебрегва и безопасността на Дебора Михайлова по конкретното наказателно производство. Обстоятелството, че на Георги Георгиев е наложена забрана да напуска дома си, не представлява никаква пречка същият да приема посетители и за това не се изисква разрешение от съда. Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата.

Майката на Георги, подсъдим за нарязаната Дебора, с първи думи