Софийска градска прокуратура (СГП)  повдигна обвинение за смъртта на Зорница Иванова в София, погубена на тротоар при катастрофа.

75-годишен водач е обвинен за причинена смърт по непредпазливост, вследствие на нарушение правилата на ЗДвП. СГС  постанови обвиняемият да бъде задържан за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е образувано на 10.10.2024 г. в условията на неотложност с първо действие по разследването – оглед на местопроизшествието и се води от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

"Слънчевото момиче на офиса вече го няма": Зорница е погубената в София СНИМКА

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на обвиняемият към наказателна отговорност. Обвинението спрямо него е за това, че на 10.10.2024 г., около 13:04 ч. в гр. София, в района на кръстовището на бул. „Владимир Вазов" и ул. „Река Велска", при управление на моторно превозно средство, е нарушил правилата за движение по ЗДвП, като преминал през червен светофар,  реализирал ПТП и по непредпазливост е причинил смъртта на намиращата се на тротоара пешеходка Зорница Иванова.

 Привлечен като обвиняем е 75-годишният водач, на когото с прокурорско постановление му е наложена мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на Република България". Също така му е наложена мярка за процесуална принуда – „Временно отнемане на СУМПС".

Той е осъждан с влязла в сила присъда през 2024 г. и му е наложено условно наказание „лишаване от свобода".

Предстои на 12.10.2024 г. СГП да внесе искане в Софийски градски съд (СГС) за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.