Апелативен съд Пловдив окончателно реши да остави в ареста 32-годишната Лидия Демерджиева и 51-годишния Николай Харатюнян и 59-годишния Йонко Симеонов, и двамата криминално проявени и осъждани. Те бяха арестувани при специализирана операция на 23 август от екипи на пловдивския отдел "Икономическа полиция", осъществена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив. При залавянето на измамниците са използвани специални разузнавателни средства.

Схемата за източване на банкови карти е действала и в чужбина, засекретиха делото

На всеки един от обвиняемите е повдигнато обвинение за изготвяне, придобиване, пазене и укриване на предмети, компютърни програми, за които се знае, че са предназначени или, че са послужили за подправка на платежни инструменти, престъпление, което е наказуемо с лишаване от свобода до 6 години и е тежко умишлено по смисъла на Наказателния кодекс.

След придобита оперативна информация се стигна до акцията срещу тримата. Те са участвали в схема за изготвяне и укриване на предмети, предназначени за нерегламентиран достъп до данни на чужди платежни документи в страната и чужбина. При претърсвания на три частни адреса и лек автомобил общо бяха открити и иззети множество веществени доказателства, сред които и елементи за направата на т. нар "скимери" - части от АТМ устройства, платки, четци, микрокамери, пластики и др.

Схемата е действала няколко месеца. Групата се е занимавала с изработване на предмети, с които се теглят пари в чужбина. Тук само се изработват, после се източват данни от чужбина изработват се бели пластики и в така наречените топли страни където има по-малка защита се теглили средствата. Това каза пред журналисти Костадин Паскалев - прокурор по делото.

Апелативните съдии са приели, че правилно първата инстанция е достигнала до извода, че е налице обосновано подозрение за съпричастността на  тримата към деянието, за което им е повдигнато обвинение. Този извод се налага при запознаване със събраните до момента по делото доказателства, въпреки сравнително ранния му етап.

 Сред тях са обясненията на тримата обвиняеми и  показанията на разпитаните свидетели. В тази насока са протоколите за претърсване и изземване с изготвените към тях фото-албуми, одобрени по надлежния ред от съдия, протоколите за оглед на веществени доказателства и изготвените експертизи, самите иззети веществени доказателства. Коректно решаващият съд е преценил , че не е налице реална опасност обвиняемите да се укрият, за разлика от опасността да извършат престъпление, предвид на механизма и начина на извършване на престъплението.

Съда е взел под внимание и лошите характеристични данни на двамата мъже по повод на техни предходни престъпни прояви, обстоятелството, че първият от тях е бил предаван на компетентните италиански власти за участие в престъпна група за фалшифициране на разплащателни средства.

Работата на разследващите продължава, а решението на Апелативен съд Пловдив е окончателно.