Съвместна акция на прокуратурата, ГДБОП и НСлС срещу сексуалните злоупотреби с непълнолетни лица у нас. В рхода й бяха задържани 13 души, заподозрени в педофилия, обяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Акцията се провежда на територията на цялата страна. В нея участват над 30 следователи, повече от 30 служители на отдел „Киберпрестъпления” към ГДБОП, над 60 жандармеристи. Претърсени са над 20 адреса, иззети са телефони, компютри, флашки, харддискове.

Акция на прокуратурата срещу педофилска мрежа

Сарафов обяви профилът на задържаните лица – сред тях има пилот от гражданската авиация на нискотарифна компания, ел. техник, мотокарист, шлосер, собственик на спортен магазин, IT специалисти, общ работник, автомонтьор, оценител на недвижими имоти. Възрастта на децата, станали обект на интерес на педофилите, била между 2 и 10 години. Задържаните мъже са на възраст между 30 и 40 г, има и около 60-годишни. Половината от тях са семейни с деца. Повечето са с добри финансови възможности и не са социално слаби, обяви Сарафов.

Той подчерта, че намирането и свалянето на порнографски материали не е лесно и изисква специални умения и софтуер. „В компютрите и телефоните на задържаните намерихме видеоматериали и снимки, съдържащи брутални сцени на сексуално насилие с деца”, каза зам.-главният прокурор. По думите му децата са или от Далечния Изток, или от бившите съветски републики.

Сарафов изрази надежда в рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори да повдигнат обвинения на всички задържани.