Информацията от турския съд е доста спорна. Това каза експертът по сигурност в Центъра за изследване за демокрацията Тихомир Безлов.

„Разбираме, че нашият полицай е убит с един изстрел в главата по свидетелските показания на колегата му. Сега научаваме версията, че те просто са стреляли срещу фаровете. (...) От тази версия звучи, че не са хора, които се занимават с каналджийство, имат криминални прояви, но не са каналджии. Има доста проблеми според мен в тези първи свидетелски показания на двамата братя“, каза той.

Нови подробности за мъжете, задържани за убийството на българския полицай СНИМКА

Турската страна показва видимо желание за сътрудничество, нещо, което го нямаше в предишния период, добави Безлов. Той каза, че още от началото на лятото е имало тягостно очакване от полицаите, които работят по тема каналджийсктво.

„Още от началото на лятото се виждаше една промяна на поведението и на каналджии, и на мигранти. Такова нещо при предишния пик – 2013 – 2016 г-. нямаше – гонки по улиците, вътре в градовете, което е изключително рисково. Говореше се за нарастване на агресивността на тези хора, които се занимават с каналджийство. Едно от нещата, които се случиха, е, че влязоха много чужди граждани, които участват в тези каналджийски мрежи", отбеляза Безлов пред bTV.

 Той каза, че трябва да се търси помощ от „Фронтекс“, а влошаването е започнало още в края на 2020 г.

Освободиха единия от братята, обвинени за убийството на Петър Бъчваров

Откриха гилзи на мястото, където е убит полицай Бъчваров

Трагедията на границата: Убитият граничен полицай готвел сватба с приятелката си