В окръжния съд на Калинин вчера беше взета превантивна мярка за 33-годишен мъж от Уфа, който спаси двама тийнейджъри от нападението на педофил, но не изчисли силата си и му нанесе фатален удар. И ако от гледна точка на закона Владимир Санкин е обвинен в наказателно дело, то за стотици жители на Башкирия той е истински герой, който се застъпи за деца и предотврати страшно престъпление.

Всичко се случва миналия четвъртък, когато Владимир се прибира вечерта от свой приятел. Изведнъж зад него се втурва задъхано, дете със сълзи на очи и го моли за помощ.

"Момчето обяснило, че той и приятелят му играели със снежни топки на улицата, намокрили се и влезли във входа да се затоплят. Там непознат мъж се приближил до тях и започнал да ги пита какво са забравили в този вход, след което ги поканил в дома си да пият чай със сладкиши, а също и да им покаже нещо интересно", разказва пред "КП" 34-годишната съпруга на Владимир Полина. 

Момчетата се съгласили, отишли в апартамента му, а мъжът изведнъж започнал да вади от панталона си мъжкото си достойнство и да ги моли да се съблекат. Разбира се, тийнейджърите се изплашили и тръгнали да бягат, но мъжът извадил брадва и започнал да ги заплашва. Едното дете успяло да избяга: изтичало на улицата, където срещнало Владимир и помолило за помощ.

По-нататък, според близките на Владимир, всичко се случило много бързо: разгневеният мъж нахлул в злощастната къща и започнал да блъска по вратата. Отворил я възрастен мъж, който едва се държал на краката си, а наоколо се разнасяла непоносима миризма на алкохол. В коридора Владимир забелязал ужасения тийнейджър и веднага разбрал: момчето не го е излъгало.

Владимир изкарал перверзника на улицата и поискал обяснение, но в отговор педофилът започнал да ругае и дори се опитал да удари мъжа. Последвал бой, в един момент Владимир не изчислил силата си и ударил пиян мъж по главата с ограда, от което той се срутил на земята. Съсед, който наблюдавал инцидента от прозореца, се обадил на линейка и полиция. Пристигналите лекари искали да заведат жертвата в болницата, но той починал в линейката.

Полицията отвела Владимир в полицейското управление, за да изясни обстоятелствата, и след това му повдигна обвинение за  „Причиняване на тежки телесни повреди, довело до смъртта на жертвата“.

Но тогава станали ясни напълно неочаквани подробности: оказва се, че зад гърба си мъртвият 53-годишен Зайцев вече има и други сексуални посегателства над непълнолетни. Той бил осъден през 2007 г. за насилие над малко дете. Зайцев е освободен през есента на 2018 г., а до 2026 г. той трябвало да бъде под административен надзор. 

Вие как мислите? Убиец или герой е Владимир?

Владимир живее с Полина повече от 10 години: жената признава, че ще чака съпруга си до края

На изхода на съда мъжът бе посрещнат от многобройни приятели и роднини, които дойдоха да го подкрепят.

Превод и редакция: Glas.bg