Гръцките власти все още издирват трима след стрелбата и масовия бой в култово заведение на Халкидики. Заведението през целия ден е затворено. Около него има полиция.

Трима български граждани са в болници. Двама от тях са с прострелни рани. Единият е в особено тежко състояние. Собственикът на заведението е настанен в здравния център в Касандра. Българското министерство на външните работи е информирано за случая.

Ето кой е предизвикал кървавия екшън в Халкидики СНИМКИ+ВИДЕО

Според получената в Генералното консулство на Република България в Солун информация от гръцката полиция, във вечерните часове на 16 август, в нощно заведение в курорта Ханиоти е възникнал конфликт между компания от 7 български граждани, собственика и персонала на заведението, в резултат на което има две простреляни лица и едно с лека телесна повреда. Ранените са настанени в болницата на град Полигирос. Единият е застрелян в гърдите, а друг в ръката. Представителството ни в Солун е оказало съдействие и на роднини на пострадалите лица. Генералното консулство на България в Солун остава в постоянен контакт с гръцките власти и продължава да следи случая, пише бТВ.

По информация на очевидци Кирчо Руския и Любо Гъзара били в заведението заедно с жените си. Те чакали повече от час поръчката си, като извикали сервитьора да му потърсят сметка за забавянето. На място дошъл собственика Иво Белгиеца, като започнал спор между него и Руския, който прераства във физическа саморазправа. На помощ на собственика дошъл един от готвачите, който бил въоръжен с нож. Българските клиенти се „справят“ с персонала на заведението, въпреки че единият е намушкан.  

Официално: Двама простреляни и един пребит при сбиването на българи в Халкидики

От заведението натискат паник бутона, като на място идват гръцки охранители, които са с понтийски произход. Боят продължава, като единият от охранителите вади газов пистолет, преправен с бойни патрони и прострелва единия българин.

Веднага след това частните охранители бягат от заведението, а на място идва полицията, която арестува петимата българи.

Според гръцките медии три лица са били охрана на заведението и именно един от тях е стрелецът. Те са нападнали с нож другите двама пострадали. По записи от видеокамерите са  идентифицирани всички лица, участвали в инцидента. Според очевидци, на масата на пострадалите е имало деца и по случайност не са пострадали.

Стрелба между българи в Гърция

Всички пострадали са откарани с линейки в здравен център „Касандрея“, а след това е преценено, че е необходимо да бъдат преместени в болница „Полигирос“. Здравословното състояние на простреляния мъж се определя от гръцките лекарите като „особено тежко“. Другите двама са в ареста.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефон:  +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 Дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520. Или на e-mail: [email protected]  

Снимка: mediamall.info