11 млн. лв. от невнесен корпоративен данък и ДДС успяха да източат шестима след сделки със зърно и торове у нас и в чужбина, обявиха от ГДБОП и НАП на брифинг. Престъпната организация е действала от 2021 г. Бандата е имала политически чадър.

Лидерът само давал задачи. Имало е строга йерархия. Някои се занимавали само с търсене на мулета, на които да се регистрират фирми. Един от задържаните мъже е изтеглил 57 млн. лв. на каса от различни банки само за година. 

На фиктивните собственици на фирми са плащани между 500 и 1000 лв. Фирмата купувала зърнени и маслодайни култури, но от неустановени производители. Така спестявали корпоративния данък от 10%. Тази продукция е на специален режим и за нея не се дължи ДДС.

След това продавали на реални фирми, но на по-ниска цена заради спестените данъци. На второто ниво се опитвали да изсветлят паричния поток, защото вече имали фиктивни документи за произход на продукцията. Те я разпространявали към крайните производители. Бандата препирала парите като изготвяла фактури за нереални доставки. От това щетата е за 2 млн. лв. С част от парите са купувани апартаменти, включително цяла сграда, както и луксозни коли. Един автомобил е иззет и има наложени обезпечителни мерки.

Това е джип, който е ползван от депутата Джейхан Ибрямов, съобщи "24 часа". Иначе е регистриран на една от разследваните фирми. Ибрямов обитавал и един от апартаментите, които са купени със спестените от данъци пари. Той депутат от ДПС, от групата, която е зад Доган.