Хора, пазете си децата и селото! Този призив се появява периодично през последните дни в различни групи на пловдивски села във Facebook. Някой си "пастор Асенов" конкретизира: Внимание, крадат деца за органи. 

Оттам нататък въображението на коментиращите е неудържимо. Даже се появи автомобил, сниман от въпросния "пастор", за който се твърди, че е именно този, в който престъпниците отвличат децата за органи. Децата, според публикациите, са ромски, а престъпниците са "маскирани". Че даже и снимка на единия маскиран се появи...

Каква е истината?

Заради разпространяваната информация в социалните мрежи, която всява притеснения сред жители от ромските махали в някои от селата, пловдивската полиция направи кратко изявление, за да каже има ли някаква истина във всичко това, което се изписва от дни и създаде масова психоза.

Чуйте повече във видеото:

Според зам.-директора на пловдивската полиция Силко Литов е направена незабавна проверка и са предприети своевременни действия. Хората, които се обаждат на 112, казват, че са чули нещо, но всъщност няма нищо конкретно.

„Във фейсбук се разпространяват снимка с номер на автомобил. От направена проверка стана ясно, че това е 53-годишен мъж и човекът се е прибирал със семейството си от заведение, когато е бил сниман. За момента, сигналите са недействителни и призовавам жителите на ромските махали за разум и спокойствие. Наситили сме кварталите с полицейски патрули, има постоянно присъствие на органите на реда и имаме готовност за незабавни действия”, уточни той.