Кольо Рашков, на 39 години от град Гурково, който през нощта в неделя нападна, преби и ограби съгражданката си Иванка Койчева, на 83 години, остава за постоянно в ареста. Най-тежката мярка за неотклонение му бе наложена днес от Окръжния съд в Стара Загора, решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Рашков призна, че откраднал от жената 35 лева, но смята, че ударите, които нанесъл по лицето на жената, не били чак толкова тежки. В момента Иванка Койчева, бивша готвачка, е под лекарско наблюдение в неврохирургията на Университетската болница в Стара Загора, макар да няма опасност за живота й. Тя се оплака от болки в главата и гърдите.

Съдът прие, че Рашков може да извърши ново престъпление или да се укрия, тъй като грабежът е извършен в условията на опасен рецидив - обвиняемият има зад гърба си 10 различни присъди за кражби и над 8 години затворнически "стаж". Той има постоянен адрес при Димитрина Мирчева, с която живее на семейни начала - двамата имат общо 7 деца и 2 внучета. Жената издържала домочадието, тъй като имала постоянна работа на трудов договор. Мъжът обаче няма постоянна работа и сам признал, че злоупотребявал с алкохола, като най-лесно се снабдявал с пари за пиячка чрез кражби. Така направил и сега - след като отмъкнал парите, отишъл посред нощ в близкия денонощен магазин да си купи алкохол, но там охранителните камери го записали. Иначе бил взел мерки, за да не бъде разпознат - при баба Иванка влязъл с плътно нахлупена качулка на главата и ръкавици.

Постъпката на Кольо Рашков предизвика буря от недоволство в малкото подбалканско градче, дори и съгражданите му от циганската махала се обявиха за това той да остане в ареста и да не се връща при тях. То бе разкрит от казанлъшки криминалисти "по горещи следи" и задържан 2 часа, след като нападна възрастната жена.