За поредни ексцесии край Бачковския манастир, съобщават очевидци. Вчера собственикът на ресторант „Водопада“  Георги Паунов , по известен като Жоро Манекена, който има дългогодишен имотен спор с управата на манастира, заедно с персонала на заведението е съборил временна ограда, поставена в манастирски имот. Самоуправните му действия са заснети от охранителните камери на манастира , а днес част от замесените в екшъна са изправени пред съда в Асеновград с обвинения за хулиганство, пише TrafficNews.

Как обаче са се развили събитията в  горещия петък на 28 юни?

Действието се развива на прославутия паркинг до „Водопада“, към който Паунов има претенции. Дълги години имотът е бил държавна собственост, а от АПИ са го отдавали под наем на заведението. Преди пет години обаче от Бачковския манастир си възвръщат собствеността над имота по съдебен път. Изчакват да приключат наемните отношения на Паунов с АПИ и го отдават го под наем на фирма, която започва да събира таксата за престой на автомобилите. Паунов обаче не признава нотариалния акт и продължава да има претенции към имота. Следват серия самоуправни действия, заплахи за убийство към служители на манастира, побоища.

Самоуправството на паркинга на Бачковския манастир продължава! ВИДЕО+СНИМКИ

Секретарят на манастира преди две години получил закана, че "ще бъде нарязан на парчета". 

Преди няколко дни от Бачковската обител наемат бригада, която да постави тръба , която да отвежда дъждовните води от имот на манастира, върху който има поставени временни обекти. Строителите вдигат плочките и правят временен изкоп. Междувременно обаче Паунов спира строежа и започва да връща вдигнатите плочки по местата им. От манастира слагат временни ограждения, за да не падне някой в изкопа. В петък нещата ескалират и се налага от манастира 4 пъти се обаждат на 112 и викат полиция.

В крайна сметка прокуратурата образува досъдебно производство за самоуправство, на място идват екип с разследващ полицай , иззети са веществени доказателства. Строежът е спрян до изясняване на ситуацията, но минути след като полицейския екип си тръгва, Паунов и съпругата му излизат от ресторанта и жената започва да бута платната на оградата. Със завидна сила тя вдига каменните блокчета , с които са застопорени металните колове и ги мята върху ламарините, които вече са съборени на земята. В погрома се включват и хора от персонала, очевидно по заръка на шефа си. Записът показва, че Паунов е там през цялото време и наставлява служителите си.

„Отново се обадихме в полицията и този път дойдоха и задържаха всички освен Паунов. Днес ги съдят по бързото производство в Асеновград. Не знам обаче защо не арестуваха и Паунов , който е главният подбудител на всичко , което се случва. В крайна сметка той се опитва да се разпорежда в нашия имот, без да има каквито и да е права. Тази одисея продължава вече 4 години, а прокуратурата не се намесва адекватно, като твърди, че това са граждански спорове. А освен самоуправство, имаше серия заплахи за убийство, едно момче беше ударено с кол по главата и му шиха ухото. Не е нормално това да се случва в една правова държава“, коментира за TrafficNews секретарят на манастира Васил Апостолов. Той заяви, че ще искат среща с главния прокурор, за да го запознаят със ситуацията.