Видимо пиян шофьор на товарен автомобил „Мерцедес“, превозващ прасета за клане от района на Добрич към Пловдив предизвика катастрофа по трасето на автомагистрала Тракия между Нова Загора и Стара Загора, като са по чудо се размина без жертви.

Сигналът за инцидента е бил подаден на телефон 112 към 14,16 часа, първи на място са се отзовали пътни полицаи от РУ „Полиция“ Нова Загора, които помогнали на неадекватния Юрий Михайлов да се измъкне от кабината на камиона, пише Монитор.

Трийсетина минути по-късно на място е пристигнал директорът на областната дирекция на агенцията за безопасност на храните в Стара Загора д-р Дамян Миков. Според думите му 70-те животни са били закупени от свинеферма край добричкото село Козлодуйци, която е сертифицирана и няма заразени от африканската чума. Прасетата са били предназначени за клане, собственикът им е от Пловдив и веднага се заел да организира транспорт за претоварване и извозване от магистралата.

55-годишният Юрий призна, че по обяд е пийнал само една бира, но според пътните полицаи дрегерът показвал далеч по-високи от разрешените стойности на издишания алкохол. Близо стотина метра е лъкатушела по лентата в посока София колата преди лявата й гума да се вреже в разделителната мантинела и мерцедесът да се обърне странично вдясно. При обръщането няколко от животните за загинали, но талашитеният борд е издържал и не е допуснал прасетата да хукнат по аутобана. Временно е било спряно движението, но не се е наложило ползване на запасен маршрут, съобщиха от АПИ.

Това е поредната катастрофа след каране със завишена скорост в този участък, в неделя в съседство по същата лента се обърна пътнически автобус на кърджалийската фирма „Босфор“, тогава пострада спътникът на водача Мустафа Сезер, който се размина с уплаха.