Луксозният автомобил – майбах, който бе обявен за издирване по делото срещу Румен Гайтански - Вълка, е иззет от МВР и е на съхранение в наказателен паркинг в Бургас.

Скъпият автомобил е иззет от имот в парк Росенец край града, по-известен като сараите на Доган, разкриха запознати. След като в автомобила е извършено претърсване и изземване, днес той се намира под ключ в подземен гараж в Бургас, който местната полиция ползва за конфискувани автомобили на нарушители.



Полицията е иззела и яхта, която към момента се намира на територията на Гранична полиция в Созопол. Плавателният съд е на колесник и е бил иззет в това си състояние отново от имота в Росенец. Дълго време въпросната лодка стоеше на сушата точно пред основния палат в комплекса в Росенец, ползван доскоро от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, пише "24 часа".

Румен Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснатия от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв.

Комисията за противодействие на корупцията откри, че с 30 млн. лева от заема е бил погасен и кредит в друга банка на ТЕЦ "Варна", която по това време е собственост на Ахмед Доган.

Магистратите оставиха Гайтански в ареста въпреки твърдението на защитата, че не бил ходил в държавната ББР, нито се е срещал с тогавашния изпълнителен директор Стоян Мавродиев, който също е обвиняем и се издирва за заема от 148,5 млн. лева.

Разследването започва в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), а след това на следовател от Софийската градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 г. производството е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба.

Апелативната прокуратура потвърждава прекратяването, но Върховната касационна прокуратура констатира пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са свързани с кредита. Поради това от 12 януари 2024 г. делото е върнато на прокуратура за продължаване на разследването, като веднага след това се дават указания за разпит на свидетели и е изискана документация. Впоследствие, след законодателни промени, досъдебното производство е възложено на Комисията за противодействие на корупцията. При извършените претърсвания са иззети документи и други доказателства.

Снимки: 24 часа