Убиецът Джок Полфрийман остава под ключ в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, докато няма решение на съда по искането на главния прокурор за възобновяване на делото, съобщи заместник-вът­решният министър Стефан Балабанов.
Той допълни, че друга причина австралиецът да не бъде освободен е неговата персонална сигурност.

Зад решетките в центъра той очаква от австралийското консулство в Атина да получи временен документ за самоличност – пасаван, с който да премине българската граница.

До сряда вечерта в МВР не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома на дирекция "Миграция", уточни Балабанов.

Полфрийман бе освободен от състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев и докладчик по делото Весислава Иванова. Втората инстанция отменя определението на Софийския градски съд (СГС), с което се отказва условното предсрочно освобождаване на убиеца. Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров внесе в СГС искане определението на САС да бъде отменено и производството възобновено.

По искането на обвинител №1 трябва да се произнесе Върховният касационен съд (ВКС). Чрез жребий бе определен тричленният състав с председател Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова, който ще разгледа искането за възобновяване на 23 октомври. Нито един от тримата не си е направил отвод.

Заместник-правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора, австралиецът е продължавал да се държи агресивно, като с това се потвърждавали лошите му характеристики.

Припомняме ви, че Джок Полфрийман бе осъден на общо 20 години затвор, заради извършеното престъпление през 2007 година, когато намушка смъртоносно Андрей Монов, син на бившия червен депутат Христо Монов.

Освен това затворникът е осъден и за нападение на Антон Захариев, който е приятел на жертвата. Версията на Полфрийман и до днес е, че той е невинен, извършил е убийство при самозащита, а конфликтът се е зародил, защото опитал да спаси двама роми, които Монов, който бил от футболната агитка на "Левски" , и още 15 негови приятели искали да пребият.

Случката се разиграва на 28 декември 2007 година през нощта. Мястото е в центъра, пред столичния площад "Св. Неделя". Андрей Монов и Антон Захариев били заедно с други свои приятели. Между компанията и Полфрийман възникнал конфликт. Тогава убиецът извадил нож, наръгал смъртоносно 20-годипнишният студент Андрей Монов и ранил връстника му Антон Захариев.