Варненецът Николай Ганев демонстрира истинска смелост и гражданска активност, след като на 7 октомври около 22:00 часа е успял да задържи крадец, опитал да разбие жилищен вход в морската столица. Инцидентът се разиграл в района на спирката до Гарнизонния стол.

Ганев разказа за случилото се в публикация в социалната мрежа Фейсбук, където сподели и призив за повече обществена съпричастност и съвестност.

По думите на Николай, докато задържал крадеца, той нямал телефон в себе си, за да се обади на полицията. Мъжът се обърнал за помощ към няколко минувачи, но никой не реагирал. Тогава семейство, което случайно преминавало покрай мястото, проявило гражданска съвест и се обадило на телефон 112, след което полицията бързо се отзовала на сигнала.

„Искам да благодаря на семейството, което на 7-ми октомври около 22:00 часа, до спирката до гарнизонен стол, се обади на 112 и повика полиция! Аз бях без телефон в себе си и бях задържал крадец, който разбива жилищен вход. Преди това минаха няколко човека, които помолих да повикат полиция, но никой не се отзова“, написа Николай в своя пост.

Постъпката на Николай Ганев събра стотици коментари и поздравления в социалната мрежа, като хората изразиха своята благодарност и възхищение от смелостта му. Мнозина коментираха, че действията му са вдъхновяващ пример за това как трябва да реагираме в подобни ситуации и колко важно е да проявяваме гражданска активност.

Самият Николай отправи апел към съгражданите си да бъдат по-отзивчиви и отговорни, когато станат свидетели на нарушения или престъпления. „Пиша този пост с молбата всички ние да бъдем по-отзивчиви и по-съвестни като общество!“, призова той.

В последвалите коментари под публикацията, Николай сподели, че в района, където живее – около Севастопол, в последната година са разбити шест жилищни входа и дори един фризьорски салон. Той изрази загриженост, че престъпността във Варна расте, а в града се забелязва присъствието на т.нар. „гастролиращи“ крадци.

Снимката е илюстративна.