Двама мъже са арестувани при спецакция на АМ "Тракия" до Пловдив във вторник.

Специализираната операция е реализирана от служители на областната дирекция на МВР-Пловдив, след постъпила оперативна информация от колегите им от териториалната дирекция "Национална сигурност", че на обслужваната територия ще се транспортира голямо количество наркотични вещества.

В следобедните часове екипите пристъпили към действия и в района на 114 км на автомагистрала „Тракия“ автопатрул на сектор „Пътна полиция“ спрял за проверка пътуващ към Пловдив тежкотоварен камион.

При последвало претърсване в прикаченото полуремарке на превозното средство разследващи от отдел „Криминална полиция“ открили 5 кашона с общо 43 вакуумирани пакети с различна големина със съдържание на марихуана – общо тегло близо 61 килограма. Допълнително е иззет и плик с над 16,5 килограма синтетичен канабиноид.

Наркотичните вещества са в особено големи размери и на обща стойност 1 715 330 лева.

Установено е, че 37-годишният водач на камиона, с криминалистични регистрации и осъждан, е обявен за общодържавно издирване с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за престъпление по чл. 343в от НК.

Паралелно с неговото задържане, в района на 150 км на магистралата, посока Бургас, последвал арест и на 33-годишен шофьор на лек автомобил „Мерцедес“, пилотиращ въпросния камион. В колата са открити и иззети веществени доказателства с отношение по случая.

Образувано е досъдебно производство в отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Пловдив за престъпление по чл. 354а, ал. 2 от НК.

Двамата мъже са били задържани за срок до 24 часа, а с постановление на наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив са привлечени като обвиняеми и приведени в ареста за 72 часа.