На 8 октомври в църквата „Св. Успение Богородично“ в Русе мъж, облечен в женски дрехи и носещ перука, е отмъкнал кутия с дарения, предназначени за лечение на болно дете.

Свещеникът Симеон Николов, който служи в храма, разказа за кражбата в публикация в социалната мрежа Фейсбук, споделяйки и видеозапис от камера за видеонаблюдение.

„Ще видите как един млад мъж (мъж е, макар и да е облечен като жена и да е с перука) открадна от църквата ни кутия, чрез която една майка, с разрешението на Русенска Митрополия, събира помощи за лечение на болното си дете“, отбелязва протойерей Симеон Николов.

Свещеникът се обърна към жителите на Русе и всички, които имат информация за самоличността или местонахождението на извършителя, да сигнализират във Второ районно управление на полицията в града. „Ако някой го познава и знае къде може да бъде открит, нека подаде информация“, написа той.

Публикацията на свещеник Симеон Николов предизвика силни реакции в социалната мрежа, като мнозина изразиха възмущението си от деянието и изразиха надежда извършителят да бъде заловен.

Протойерей Симеон Николов допълва още: „Да уточня: не е дегизиран така заради кражбата, а по принцип си ходи облечен с женски дрехи“.

Кражбата на дарения от църква е не само престъпление, но и тежък морален удар, особено когато средствата са били събирани за лечението на дете.