Трупове на умрели хора са седели с месеци в хладилни камери, докато погребалният агент, собственик на „Вечна памет” Николай Амбарев, раздавал урни на близките на починалите. Към момента е запечатана камерата на фирма „Покой” на Централни гробища, с която е работил погребалният агент. Вътре са открити общо 7 трупа, като за два от тях близките са получи урни с прах. За останалите 5 все още не е изтекъл 14-дневният срок, в който трябва да се извърши кремацията.

Амбарев беше арестуван вчера, като по информация на TrafficNews сигнал е бил подаден от измамени опечалени. Те твърдят, че са платили на погребалния агент, за да бъде извършена кремация на близките им покойници. След това от погребалното бюро им предоставяли „временна” урна с прах, без документ, като им се казвало, че „истинската” урна ще им бъде дадена след време. Оказало се обаче, че фактическо изгаряне на труповете не се е случвало, а починалите все още се намирали в хладнилни камери. Имало случаи трупове да „отлежават” по два месеца в хладилните камери.

Справка в ценоразписа на официалния сайт на „Вечна памет“ сочи, че за кремиране на тленни човешки останки се плаща 659 лв. (такса крематориум) и 10 лв. за връщане на урната. По наша информация Амбарев е работил с близо 90% от хосписите в Пловдив, близките села и Раковски, като в сътрудничество с частни медицински центрове е убеждавал хората да ползват неговите услуги. След като медикът констатира смъртта на даден пациент и издаде смъртния акт, още на място е предлагано на близките му да наемат конкретната погребална агенция, а в страданието си хората са се съгласявали. Плащали по 2000 лева за кремация, а ¼ от тях се давали „обратно” на медика. Голяма част от парите Амбарев харчил за луксозен начин на живот и компания на платени момичета.

След ареста на Амбарев множество пловдивчани, ползвали услугите на "Вечна памет" са започнали да звънят по хосписи и институции, за да разберат дали са станали жертва на измама и дали урните, които са получили в действителност са съдържали праха на близките им. 

В среди на занимаващи се с погребална дейност, Амбарев е познат с некоректните си практики. Носи се слух, че заради финансови затруднения преди време е взимал пари за надгробни паметници, които впоследствие не изработвал. Според наши източници арестуваният погребален агент се е занимавал и с кремация на животни. Обещавал е кремация на кучета, като е лъгал хората, че ги кара в София в крематориума и после им давал запечатана урна. За услугата собствениците на животните плащали по 600 лева.

Към момента Амбарев е задържан за 24 часа по Закона на МВР. Арестът му може да бъде удължен на 72 часа с прокурорско постановление. Според първоначалните данни разпространени от полицията в Пловдив, ареста на Амбарев е за това, че е осъществявал срещу заплащане фиктивна кремация на починали хора. В хода на проверката са установени два такива случая, като работата на служителите продължава под надзора на Районна прокуратура- Пловдив.

По данни на TrafficNews Амбарев е замесен и в схеми за измами и пране на пари. Според наши източници, в близките край Пловдив села, организирани хора са намирали възрастни пациенти, като са ги убеждавали да постъпят в хоспис, където да се грижат за тях и в последствие да им бъде организирано погребение, а за грижите и „услугата” те прехвърляли имоти и апартаменти.

Очаквайте още подробности от схемата!