Софийският апелативен съд пусна убиеца Джок Полфрийман, който уби в центъра на София студента Андрей Монов.

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Апелативните магистрати намират обаче жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода.

В случая според тях налице са законовите основания за предсрочно условно освобождаване.

Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда, се казва в съобщението от САС.

Така убиецът на сина на ексдепутата от БСП Христо Монов ще излезе на свобода 8 години преди излежаването на присъдата си.

Австралиецът Джок Полфрийман бе осъден на общо 20 години затвор, заради убийството на Андрей Монов през 2007 година. Освен това затворникът е осъден и за нападение на Антон Захариев, който е приятел на наръгания смъртоносно с нож.

Версията на Полфрийман и до днес е, че той е невинен, извършил е убийство при самозащита, а конфликтът се е зародил, защото опитал да спаси двама роми, които Монов и компания опитвали да пребият.

Случката се разигра на 28 декември 2007 година през нощта. Мястото е в центъра на София – пред площад "Св. Неделя". Андрей Монов и Антон Захариев били заедно с други свои приятели. Между компанията и Полфрийман възникнал конфликт. Тогава убиецът извадил нож, наръгал смъртоносно 20-годипнишният студен Андрей Монов и ранил връстника му Антон Захариев.

Още от 2007 година започват дълги съдебни процеси, краят, на които идва около 4 години по-късно.

В края на 2009 г. Софийска градска прокуратура иска доживотен затвор за Полфрийман, но съдът решава да осъди 21-годишния на 20 години затвор. Две години по-късно, втората инстанция потвърждава наказанието, а след това със същото становище излиза и Върховният касационен съд.

Австралия прави няколко опита да върне Полфрийнман в страната си, където той да понесе наказанието си там. Сега обаче ще е свободен, пуснат от България.