Върховните съдии, които провериха въззивните частни наказателни дела срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова в апелативния спецсъд, препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата – при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

Комисия отттам извърши проверка на организацията на дейността на апелативния спецсъд, чийто е шеф е Георги Ушев поделата за мерките за неотклонение срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Ревизията бе възложена от председателя на ВКС Лозан Панов.

В доклада от проверката е констатирано, че искането на прокуратурата за спиране на изпълнението на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова в домашен арест е разгледано, без да е изпълнена процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК съгласно, която в 7-дневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.

"В НПК и Правилникa за администрацията в съдилищата не е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство пред въззивната инстанция. Съдебното произнасяне на въззивната инстанция по искане за спиране на изпълнението на първоинстанционното определение предпоставя редовно образувано въззивно производство, каквото в разглеждания случай не е било налице", установяват върховните съдиите.

Резултатите от проверката сочат още, че: „Определениетo за спиране изпълнението, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест, е постановено без съдебният състав да е разполагал с протокола от проведеното на 16.11.2018 г. 

Същият е бил администриран до въззивната инстанция след произнасянето на съда по искането на прокурора за спиране на изпълнението на определението.

Към момента на произнасяне по искането за спиране съдебният състав е разполагал единствено с „частичен” протокол, обективиращ в работен вариант мотивите и диспозитива на постановеното от първоинстанционния съд определение за изменение на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение от задържане под стража в домашен арест.

Този документ не представлява официален такъв, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря. В процесуалния закон въобще не е регламентирано понятие „частичен” протокол, казват проверяващите от ВКС.

Към момента на произнасянето на въззивния съд по искането за спиране все още не е било подписано от съдебните заседатели и самото определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест. (т. е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав).“

Комисията в състав – председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение счита, че констатираните нарушения представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика.