Недекларирани 206 515 евро в пътници на митническите пунктове Капитан Андреево, Лесово и "Летище София - пътници" задържаха митнически служители при три отделния случая в рамките на ден, съобщиха от Агенция "Митници".

При съвместна проверка на митнически служители и гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево са били задържани 65 000 евро. Валутата е била открита в автобус с турска регистрация от Румъния през България за Турция.

За превозното средство е било подадено искане от "Гранична полиция" за извършване на щателна митническа проверка. При нея в раницата на един от пътниците е била открита полиетиленова торба с пачки с евро в различни купюри. Откритите евро с левовата равностойност на 127 128 лева са били задържани. По случая е било образувано досъдебно производство.

Най-голямата сума - 104 600 евро с левова равностойност над 200 000 лева е била открита от митничари на пункта Лесово при проверка на напускащ страната лек автомобил. Той е бил управляван от български гражданин, придружен от двама пътници - турски граждани. По време на щателната инспекция и личен преглед на тримата, валутата е била намерена в пачки по джобове на дрехите им. Срещу единия от пътниците е било образувано досъдебно производство, уточняват от митницата.

Митнически служители от пункта "Летище София - пътници" пък са открили 36 915 евро при проверка на пътник - български гражданин, пристигнал с полет от Израел. Митническите служители установили, че нарушителят пренася валутата в джобовете си. Отритата валута е била иззета, съставен е бил акт, се допълва в съобщението.