10.27 процента е избирателната активност в страната към 10 часа. През 2015 е била 10,5%.

Най активни са в Дряново, една четвърт са гласували там, най-неактивни са във Варна. По-активни са гласуващите по малките градове. Избирателната активност в София-град е 6,4%.

Навреме и без сериозни нарушения започна изборният ден в Силистренско. В областта право на глас имат малко над 106 000 души, съобщи БГНЕС.

Към 10:00 часа избирателната активност в областта е 14.15 на сто. Гласували са повече от 15 000 от имащите право на глас.

Без сериозни нарушения до момента в Силистренско.

Най-висока е избирателната активност в общините Алфатар и Тутракан о- 18 на сто. Най-малко са гласувалите в Кайнарджа- 12.6 на сто.

Обстановката е спокойна, организирани са членовете, работят, много отговорно. Нямаме засега опашка, защото работят много организирано, стегнато и бързо обслужват избирателите, каза Керанка Ангелова, секретар на СИК.

В охраната на изборния процес пряко са ангажирани близо 260 полицаи, пожарникари и служители на Гранична полиция. За да могат гражданите с изгубени или откраднати лични карти да упражнят правото си на глас, паспортните гишета ще работят до 19:30 ч. днес.

Към 10 ч. са гласували 4707 човека, което от 64 771 с право на глас е 7% активност. Комисиите работят в пълен състав и няма регистрирани проблеми, съобщиха от ОИК-Благоевград.

Изборният ден започна във всички избирателни секции навреме. 5 са извършените смени сутринта, поради неявилите се членове навреме за започване на изборния ден. Двама от тях са в селата, а трима – в града.

Постъпили са около 15 запитвания, свързани с установяване на избиратели в списъка на заличените лица. Оказана е помощ на комисиите след справка дали лицето има право га съгласува.

Подаден е един сигнал срещу председателя на ОИК Мартин Бусаров.

Жалбата е ок Коалиция БСП за България срещу Маргарита Стоянова – председател на СИК 12, която е от квотата на ГЕРБ. В предизборния ден след получаване на предизборните книжа и материали и подготовка на изборното помещение, председателката Стоянова е провела разговор с Мариана Паскова. В разговорът Стоянова обяснила, че Бусаров ѝ е разрешил да сканира и изпринтят недопълнените оригинали на протоколите на СИК и да бъдат раздадени на застъпниците и представителите. Жалбата е изпратена до ЦИК и се очаква становище.

„Все още не сме се произнесли по жалбата, но ние я считаме за несериозна“, каза заместник-председателят на ОИК Йордан Симонски.

„Няма сигнали за купуване на гласове, нямаме сигнали от прокуратурата за проблеми, изключително приятна и спокойна атмосфера за провеждане на избори“, каза Бусаров.