„Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факт, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая“.

Това гласи позиция на подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров в отговор на решението на Комисията за противодействие на корупцията.

Комисията за противодействие на корупцията е уведомила БНБ за съществуваща несъвместимост по отношение на подуправителя на банката Андрей Гюров, гласи прессъобщение на БНБ.

Установиха конфликт на интереси при подуправителя на БНБ Андрей Гюров

„Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти. Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност“, посочва Гюров.

„Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната. Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ“, казва още Андрей Гюров.