Ще има "ограничен обем" промени в ръководствата на областните дирекции на МВР там, където има влошени резултати. Това обясни служебният вътрешен министър Атанас Илков.

Той съобщи, че другата седмица за провеждането на честни и прозрачни избори. На въпрос ще има ли промени в системата и поискани оставки, вътрешният министър каза:

"Направихме няколко промени. Голям брой смяна на директори на областни дирекции няма да има, дори да има, те ще бъдат в ограничен обем, за да не създаваме допълнителен стрес в системата. Ще има промени на базата там, където имаме влошени резултати".

Ще има засилено полицейско присъствие в деня за размисъл и в деня на изборите, потвърди Атанас Илков.

"Отговорностите, пред които съм поставен лично аз и моите колеги са изключително големи. Очакванията на обществото са изключително големи към нас най-вече за гарантиране на честни и прозрачни избори. Това ни кара да бъдем много мобилизирани и отговорно подхождам към този процес, така че да оправдаем очакванията на обществото за провеждането на честни и прозрачни избори."

Той посочи пред БНТ, че след встъпването си в длъжност е положил усилия да се успокой системата на МВР.

"Защото действително имаше видимо напрежение в нея с оглед последните седмици в публичното пространство. Фокусът непрекъснато беше на МВР. Това създава дискомфорт сред колегите. За мен е важно те да бъдат концентрирани основно във функционалните си задължения, нашата грижа е да осигурим всичко необходимо. Основната задача на служебния вътрешен министър е да организира провеждането на изборите, другите ангажименти няма как да ни отпаднат обаче. Работим с големи темпове по подобряване на материално-техническата база - оборудване, въоръжение, което е изключително важно за тях. Мога да кажа към всеки един колега - до последния си ден като министър на вътрешните работи аз ще положа изключително големи усилия за подобряване на техните условия на труд и материално-техническа база."
Илков посочи, че по време на служебния кабинет главен секретар на МВР няма да има, той ще се назначи по време на редовното правителство.

Той коментира и свалената от МВР и НСО охрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"От позицията на МВР мога да кажа, че по сигнала, който постъпи в МВР е извършеня проверка. Всичко, изложено в сигнала не се потвърди. От нашата проверка ние не установихме данни за застрашеност на г-н Доган. На база на тези данни НСО преценява има ли основание да назначава охрана."