Премиерът Бойко Борисов призова за обществена нетърпимост към хакерите.

"Така както мразим крадците, така да мразим и хакерите", настоя той по време на дискусия на тема: "Взаимодействието между публичната и частната сигурност: Стратегическата роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи".

По думите му колкото повече дигитализация има, толкова повече и опасности ще се появяват.

Министър-председателят обясни, че в държавната администрация има таван на заплатите и в БОП получават 1500 лв., "а тези млади хора от първия ред тук в залата – над 10 000" .

Борисов разказа, че когато се обяви конкурс, идват стотици кандидати и като чуят заплатите си, "казват: Благодаря и си отиват, остава само най-глупавия".

"Кой млад човек би се съгласил да си остави заплатата и да дойде в БОП-а?", попита риторично Борисов.

Той обяви, че към България има предложения от други страни за защита от кибератаки, но офертите били за стотици милиони долари. И разказа любопитен случай: "Заловен хакер бил прихванат от службите при опит да разбие защитата на една от най-големите ни банки. За да убедят шефа на банката за опасността, той извадил един лев от сметката на най-големия началник на банката за минути". Толкова са напред, че ние винаги вървим след тях", обобщи Борисов.

Той съобщи, че с финансовия министър обсъждат да се променят правилата и да се направи така, че на 10-15 души да се дават високи заплати и те да пазят цялата държавна система от хакерски атаки.

Премиерът даде пример и с автомобилните кражби, които едно време на ставали с подправени ключове, а сега само с един лаптоп от подготвени хакери. "Грамотен, но иначе си е айдук", заключи Борисов.

На събитието висши представители на властта в България, министри, бизнесмени и представители на частния сектор наблюдават публична демонстрация на хакерска атака и ще положат основите на партньорство за ефективно противодействие срещу киберзаплахи. 

Снимка: БГНЕС