Бившият премиер Бойко Борисов беше задържан за подозрение в корупция. Точно защото съм юрист, не бих си дала мнението за случай, по който не познавам доказателствата. Прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. След което в двумесечен срок да излезе пред обществото и да заяви, че е събрала достатъчно доказателства, повдига обвинения на Борисов и Горанов и внасяме обвинителен акт в съда. Или не събрахме достатъчно доказателства и прекратяваме делото. Живеем в правова държава и никой не е над закона. За процесуалните нарушения трябва да се произнесе съдът. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването „Защо, г-н министър?“ по БТВ.

„Не виждам процесуални нарушения по време на процеса по претърсване, обиск и изземвания“, добави тя. „Видяхте, че няма нито насилие, нито унизителни за човешкото достойнство кадри, на каквито сме били свидетели в миналото при господин Цветанов. Така че не вярвам това да доведе до осъдителни присъди в Страсбург“, смята Нинова.

Според Нинова битката между МВР и Прокуратурата е вредна за усещането за справедливост. „Докато МВР и прокуратура мерят кой какви доказателства е събрал и не е събрал, няма да има справедливост. Затова смятам, че прокуратурата трябва да се намеси по-решително. Можеше отдавна да е образувала досъдебно производство, да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала яснота на обществото има или няма престъпление и този въпрос да приключи. С това тупане на топката и прехвърляне на отговорност и обвинения единствено към МВР няма да се стигне до този резултат, за който хиляди хора протестираха по площадите“, подчерта тя.

Тя заяви, че не е знаела за акцията на МВР и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се разбере по този начин.

„Трябваше да го обсъдим предварително или поне да бъдем информирани, за да имаме готовност за реакция. Но разбирам и колегите, че са се опитвали да запазят предварителните следствени действия в по-малък кръг хора, за да не изтече информация“, каза министърът на икономиката.

„Г-н Борисов не е по-различен от всеки друг български гражданин. Никой не е защитен, всички сме равни пред закона. Това, че някой е бил премиер, не го прави недосегаем за закона“, изтъкна Корнелия Нинова.

„Има голям смисъл от форсмажора. Изговориха се много небивалици по темата. Има го в Търговския закон (непреодолима сила). Не е вярно, че тази мярка не е обсъждана в коалицията. Идеята дойде от българския бизнес, за да защитим българските фирми. Направили сме проучване как се прилага форсмажор в другите държави. След това последва обсъждане и съгласуване, категорична бе Нинова и цитира документи, според които идеята е била обсъдена и одобрена без забележки. По думите ѝ целта е да се спаси българският бизнес“, обясни тя. Нинова показа и писма от Българската търговско-промишлена палата, от работодателски организации, от Камарата на строителите до премиера Кирил Петков, до нея и Теодора Генчовска.

„Ако някой не е съгласен с тази мярка, нека си оттегли подписа. Но нека след няколко месеца, когато започнат да фалират фирми, не се сетим, че вече е твърде късно“, предупреди Нинова.

„Спекулата, ръстът на цените зависят от няколко неща. Първо е от предлагането. Изречението „Има олио да залеем цялата страна“ означава има достатъчно предлагане. Ако няма достатъчно стока, тогава скачат цените“, коментира икономическият министър.

„Нормалният пазарен процес – предлагане и търсене, е гаранция, че ще има нормални цени. Търсенето да не расте, така както знаете за една нощ - за олиото, за бензина, и изведнъж огромно търсене. Това създава дефицит и вдига цените“, обясни Нинова.

Тя продължава да твърди, че някои търговци спекулират. КЗК е направила проверки на над 400 магазина. В един от магазините олио е доставено на 3,21 лв. с ДДС, а го продават на 6,49 лв. Нинова даде пример с Гърция, където е наложен таван на печалбата на фирмите.

„Тоест, ако ти доставят олиото на 3,21 лв. и го продадеш на 6,49 лв., ти отнемат лицензите и закриват фирмата“, каза Нинова и уточни, че не предлага такова нещо към момента, но е възможна мярка.

Тя отказа да даде мнението си за Владимир Путин. „В Украйна се води война. Това е агресия, която ние осъждаме“. 

„Не сме съгласни за разполагането на допълнителни американски войски у нас. Ние не участваме във война, за да го правим“, заяви още Нинова.