Премиерът Бойко Борисов прехвърли топката на президента за избора на Иван Гешев за главен прокурор.

"100% съм стоял настрани. След време ще се каже, че по времето на управлението на Румен Радев беше избран главен прокурор Иван Гешев. Първият човек в държавата е Румен Радев, а не Бойко Борисов", категоричен бе премиерът.

Пред Нова телевизия той заяви, че не се меси в работата на държавния глава и цялата процедура към момента тече законосъобразно.

"ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат. Сега процедурата отива при президента. Кога той ще подпише указа си е негова рабата и ние не трябва да се месим", каза той и припомни, че процедурата за избор на главен прокурор е променена по времето на бившия правосъден министър Христо Иванов.

"Ако бяхме издигнали и друг кандидат за нов главен прокурор, освен Гешев, това щеше да е лицемерно. Обществото щеше ли да вярва на партиен кандидат?", заяви той по повод обвиненията, че за главен прокурор е номиниран само един кандидат.

Борисов коментира още и големият протест, който вчера блокира движението по Орлов мост.

"Не може да се разхождаш по него и да говориш за върховенство на закона. Има 2 милиона души, които не са съгласни. Бяха взети прекалено много мерки, но така беше добре, защото се търсеха провокации. Не одобрявам факта, че Орлов мост беше затворен", коментира още премиерът.