Бойко Борисов и представители на партия ГЕРБ–СДС пристигнаха в Пловдив за национална среща, фокусирана върху пътно-транспортния сектор. На събитието присъстваха и представители на бизнеса, които по време на дискусия ще могат да обсъдят актуалните въпроси и проблеми на бранша.

„Г-н Борисов от 2009 година говори за построяването на Околовръстния път на Пловдив. Само преди няколко дни ние направихме първата копка на проект, който ще свърже „Скобелева майка“ с Околовръстно шосе. Положихме много усилия и комуникация, за да се случи това, след като средствата за тази отсечка бяха осигурени от Борисов“, заяви градоначалникът Костадин Димитров – втори в листата на ГЕРБ за Пловдив.

„Когато се появи проблем, идва спасителят г-н Борисов и нещата се оправят“, допълни той.

„ГЕРБ-СДС показаха в годините, че могат да изваждат страната от различни кризи. За това какво предстои, трябва да се вадят изводи от историята. Показахме, че големите проекти на Пловдив могат да се случат. Само преди два дни имахме мач на националния отбор в Пловдив. Стадионите ни са съоръжения, в които се обединява българският дух. Знаете ли какво е чувството да чувате как хиляди скандират – „Българи, юнаци“, каза Димитров и допълни, че е необходимо незабавно да се сформира редовно правителство след 7-и поредни избори, пред които е изправена страната ни, съобщи trafficnews.

В срещата участие взеха и евродепутатът и член на ГЕРБ Андрей Новаков, който откри дискусията с представители на бранша. След него бившият председател на Народното събрание Росен Желязков изнесе презентация, в която постави въпрос относно почти замръзнали проекти за развитие на жп инфраструктурата, проблеми с намирането на средства.

„Сектор транспорт и подсекторите му са замръзнали на нивото от 2021г.. Единствената разлика е, че в началото на тази година позволи да се фазират някои от забавените проекти – втора фаза на жп мрежата „Пловдив-Бургас“, Волуек – София, Елин Пелин – Костенец. Тези проблеми все още имат неясен хоризонт, но 2021-22 година се създадоха едни нереалистични очаквания в обществото и парализа на администрацията“, заяви той и допълни, че задачата е проектите от сръбска граница до Бургас да приключат до няколко години, а :„Най-важният „Пловдив – Бургас“ да приключи следващата година“,

Желязков очерта, че за да просперира българската пътно-транспортна инфраструктура, държавата трябва да си проправи път към партньорства и договори с частни инвеститори, които да влагат капитал в развитието на страната. „Има много работа, която трябва да бъде свършена, но тази работа се върши от действащ парламент и правителство, което може да влага политическата воля. Затова тези избори трябва да бъдат последните предсрочни“, заяви още Желязков.

По време на дискусията лидерът на партията Бойко Борисов атакува опонентите си с това, че в последните години България не е усвоявала правилно средства за развитието на транспортния бранш.

„Четири години дадохме над 1 милиард за избори. Добре се променихте, всичко ви е наред. За четири години са договорени 0 лева за магистрали с евросредства, едва 4% от Плана за възстановяване за усвоените средства за транспортна свързване. 5% от парите ви седят в Брюксел, а Харвард ви управлява“, заяви Борисов.

С 6,7 милиарда дупка съм се справял, заяви още той и продължи „Само, че имах един идиотин за финансов министър, който мрази хората. Сега излиза един, който казва, че всичко е наред, само че като сметната какво се вдигнало – се оказва, че е паднало“.

Той разкритикува предложението на втората по големина партия в парламента ПП-ДБ за надпартиетн премиер и я очерта като неприложима. 

"Представят безумна идея. Какво е това "равноотдалечен премиер". Кажете името, да го поканим, да дойде с екипа си и да каже какво ще направи като е премиер, този равноотдалечен човек", заяви Борисов и подчерта: "Уважавам колегите от дясно и ляво. Като лансирате - кажете кой е вашият кандидат. Нашата тройка шпицен-кандидати са тоя, тоя, и тоя ГЕРБ да си изберат, другите партии да си изберат", настоя още бившият премиер. И добави, че тогава въпросите, които получава ще са към кандидат, а не към експертите на ГЕРБ.

Според него идеята за подобен премиер е нова сглобка, но е по-лошо. "Аз държах на Габриел, те - на Денков, имаше какво да ни сплотява (за сглобката с ПП-ДБ - бел. ред.). А сега как ще се носи отговорност? След седмица ако кажа, тоя премиер не се справя, те ще кажат Борисов свали правителството. Обратно ще кажат като за Калин, за Главчев - той не е наш, и пак пада правителството. Да се върнем към традиционните европейски правила и действия: партията-победител прави правителство",настоя лидерът на ГЕРБ.

По сумите му в последните 4 години икономиката на страната търпи сериозни щети.

 "От 3 кризи сме ви вадили по най-добрия начин. Сега дойде политическа, която се оказа най-тежка, заради омразата", заяви вчера в Разград лидерът на ГЕРБ. "От тази криза може да се изведем с политически разум, с всички мерки, които изброихме и всеки да си изпълни обещанията", добави той.