До края на мандата ни БВП ще стигне 130 милиарда лева. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в коментар на проекта за държавен бюджет.

"В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лв. в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда", допълни още той.

Борисов определи това като най-видния показател как се развива държавата.

"Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външния дълг намаля от 28 % до края на мандата сме планирали да е 19,5 %. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме", добави министър-председателят.

По думите на премиера безработицата вече е 4%, на практика не работят само тези, които не искат. Борисов коментира и предвидените в бюджета допълнителни пари за здравеопазване, като припомни, че са предвидени и 60 милиона допълнително за Спешната помощ.

"Нека тези пари да стигнат до сестрите лекарите и да им се повишава възнаграждението. Не само съм поел личен ангажимент за построяването на клиниката в "Пирогов", но също и за цялостното саниране на сградата", допълни още той.

Бойко Борисов коментира още и, че в сферата на отбраната България постига всички стандарти на НАТО след закупените 8 нови бойни самолета. "Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти", добави още премиерът.