БСП провежда разговори с представители на "Има такъв народ" за съставяне на правителство в рамките на третия проучвателен мандат. "Червените" започнаха консултации за кабинет, след като получиха третия мандат от президента Румен Радев.

"Ние сме готови на разговори, на конструктивни разговори. Нашето мнение е, че в момента избори не са необходими", заяви Ива Митева. 

„Най-сложно е възстановяване на диалога между ИТН и ПП“, коментира веднага след връчването на третия мандат лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„ИТН нямат конфликт с БСП, които имат нелеката задача да обединят партиите от коалицията. Не е логично Асен Василев и Кирил Петков да бъдат в изпълнителната власт“, коментира пък депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов преди дни.

Той отказа да назове кой би бил най-подходящият кандидат за премиер. "Ние бяхме заслепени, че тези хора са завършили в чужбина, че имат нужното образование, че са подготвени, но шест месеца по-късно се оказа, че са преяли с власт", изтъкна Балабанов.

ИТН не се страхуват от избори и не се опитват да се задържат на власт. Ако не е възможно да продължим заедно, няма нищо по-прекрасно да излезем отново на избори, уточни депутатът.

Ако се стигне до нови предсрочни парламентарни избори, ИТН ще се явят самостоятелно, а не в коалиция, категорични са от партията.

Първата среща на БСП бе вчера - с най-голямата парламентарна група - на "Продължаваме промяната". Срещата завърши с позитивни послания и от двете страни, заявка за конструктивни разговори и готовност за компромиси в името на съставяне на правителство. Имена на министри и премиер все още не са обсъждани. 

БСП ще има 7 дни, за да посочи премиер и още седмица за състав на евентуален бъдещ кабинет.

Очаквайте подробности!