На брифинг в Народното събрание председателят на Движението по права и свободи Джевдет Чакъров говори за среща между представители на КПКОНПИ, НАП, министъра на финансите с притеснителното участие на трето лице, както и за злоупотреба с власт, изразяваща се в безпрецедентен натиск върху народни представители от ДПС без Пеевски.

„Получихме информация за среща между представители на КПКОНПИ, НАП и министъра на финансите с притеснителното участие на трето лице. На тази среща е наредено да се започнат масирани проверки на народни представители от ДПС, без Пеевски и група”, уточни той. Чакъров посочи, че ще отправят запитване към министъра на финансите имало ли е такава среща, кой е инициаторът и какво налага данъчните служби да сложат около 25 души на скрининг. „Инспирирани ли са тези проверки от конкретни политически лица?”, попита председателят на ДПС.

„Днешните действия ни дават увереност в правотата на нашата борба за ДПС без Пеевски, която вече надхвърля границите на партийния спор”, заключи Чакъров, пише NOVA.

Коментар по темата дойде и от другия председател на ДПС - Делян Пеевски, който обясни, че е изпратил сигнал до и.ф. главен прокурор за проверка на твърденията за „масирани проверки”, срещи с представители на Министерство на финансите и КПК, от които е получавана информация за действия, насочени срещу изключените от ПГ на ДПС депутати. В сигнала се изразява тревога и необходимост от установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с евентуалното допускане от съответните органи на нерегламентирани взаимодействия и контакти с отделни политици, както и създаването на предпоставки за използването на институциите за решаване на вътрешнопартийни лични амбиции, уточняват от пресцентъра на партията.

„Всеки политик е длъжен да носи отговорност за думите и делата си и всички думи и дела трябва да бъдат пред очите на обществото. Отговорност на институциите е да съхранят своята независимост и авторитет от личностните домогвания на тези и онези провалени политици”, подчертава Пеевски.

Снимка: NOVA