Политически спорове и щурм на трибуната на Народното събрание в последния работен ден на депутатите, който продължи до късно тази вечер. От утре политическите сили излизат в предизборна кампания.

Днес след три неуспешни опита да съберат кворум, депутатите събраха мнозинство едва на четвъртия опит, в 21:00 часа, и дадоха старт на дебатите по промените в Закона за енергетиката. Още в първите минути започнаха споровете, а депутатите от ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната на НС. В 22:00 часа беше обявена 10-минутна почивка и Председателски съвет, на който бе свика предсадателстващият заседанието на парламента Росица Кирова.

Точките, които остава да разгледат и предизвикаха напрежението, са свързани с Пътната карта и ПВУ, които засягат работата на въглищните централи. „Възраждане”, БСП и ИТН заявиха, че не трябва да се разглеждат в последния момент. Първо отказваха да се регистрират в зала, а накрая окупираха трибуната. Опитаха се да изключват микрофони и колони, а от ГЕРБ направиха опит да говорят от място.

Имаше опити на председателя на ДПС Делян Пеевски да разговаря с Тошко Йорданов. Не се чу какво си казаха, но опитът беше неуспешен.

След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше. 

Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.  

След края на заседанието осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати от ИТН, които светят с фенерчета от телефоните си и пеят националния химн на Република България. 

В полунощ започва предизборната кампания, когато парламентът по правило не трябва да работи и може да провежда само извънредни заседания.

Депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ" остават в пленарна зала, при изключено осветление до полунощ, когато според правилата на Изборния кодекс, не може да се провежда пленарно заседание. Това обявиха пред медиите в кулоарите на парламента Станислав Балабанов и Тошко Йорданов.

Балабанов посочи, че квесторите заключват вратите, за да не могат да се върнат обратно в пленара зала, а осветлението вътре е изключено. 

"В момента, в който замириса на пари, на крадене на пари, през Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), нещо, което работещите в Маришкия басейн не подкрепят, и бяха цял ден в залата, за да изразят своето нежелание това да се случи, в момента, в който замириса на пари ПП-ДБ, ДПС на Делян Пеевски и ГЕРБ се събраха тутакси",заяви Йорданов.