Парламентът прие на две четения законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. С промените депутатите отложиха с една година въвеждането на новата методика за изчисляване на таксата за битовите отпадъци.

Законът за местните данъци и такси до момента предвиждаше да се направят промени в механизма за изчисляване на таксите за битовите отпадъци от 1 януари 2025 година. Така разходите трябваше да се изчисляват на принципа "замърсителят плаща". Преди седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че таксите ще скочат от 3 до 10 пъти по новата методика, докато от разговори, проведени с местната власт, е станало ясно, че общините все още не са готови за въвеждането на новия механизъм.

От ГЕРБ-СДС предложиха да бъде направена отсрочка от една година преди да бъде въведена реформата.

158 гласуваха "за" (бел. от ред. - ГЕРБ-СДС, 20 от ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП, ИТН и 11 от нечленуващите в парламентарни групи), 2 бяха "против" от (бел. от ред. - по един от ПП-ДБ и "Възраждане") и 4-ма се въздържаха на гласуването на първо четене.

По предложение на председателя на Бюджетна комисия Байрам Байрам промените минаха и на второ четене със 161 гласа "за", 2-ма бяха "против", а 4 се въздържаха.

При дебатите Борислав Гуцанов от БСП заяви, че левицата ще подкрепи предложението. Той обаче подчерта, че механизмът трябва все пак да влезе в сила. Той попита защо до момента местната и централната власт не са създали необходимите условия тя да бъде реализирана.

Димо Дренчев от "Възраждане" заяви, че в страната има общини, които са се подготвили за реформата, но въпреки това ще се наложи тя да бъде отложена. По думите му таксите за битовите отпадъци няма да се увеличат толкова драстично, каквито са очакванията на вносителите. От неговото изказване обаче стана ясно, че третата политическа сила в парламента ще гласува "за".

Тошко Йорданов заяви, че "Има такъв народ" също ще подкрепят отлагането. Той заяви, че ако механизма влезе в сила, то таксите неминуемо ще нараснат. Според него обаче липсват ясни правила за това как да се въведе новата методика. Именно заради това от най-малката политическа формация смятат, че той трябва да бъде преправен.

Явор Божанков заяви, че коренът на този проблем се състои в отлагането на реформата. По думите му дори със запазването на стария механизъм, то той не спестява пари на българските граждани. Според него твърденията, че общините нямат време да се подготвят за промените, не са верни, пише Фокус.

Нечленуващият в парламентарна група народен представител Калоян Методиев също призова за подкрепа на законопроекта.