Наблюдение на популацията на два вида костенурки и два вида змии по протежението на Кресненското дефиле, което ще струва 240 000 лв., предвижда обществена поръчка, обявена от пътната агенция. Финансирането е от европрограма "Транспорт".

Ще се изследват шипобедрена костенурка, шепоопашата костенурка, ивичест и леопардов смок.

Задачата за тези 240 000 лв. е поне един път в седмицата в пролетен, летен и есенен сезон да се отчитат и маркират всички установени животински индивиди в района, като се посочват и тези, които са станали жертвите на трафика.

Допълнителни контролни отчитания ще бъдат един път за всеки сезон в годината за 5 дни.

За всяка жертва на трафика се регистрира вид на животното, онтогенетичен статус, ако е възможно, GPS координати, отстояние от банкета, посока на придвижване на животното. Трябва да се представи и анализ на смъртността и въздействието на трафика.

Изискванията и на Брюксел по подадения формуляр за финансиране с европари на магистралата през дефилето е да се отчетат въздействията на строителството и на пътя върху земноводни, влечуги, свързани с прясна вода/зависими видове, които са концентрирани в дъното на Кресненското дефиле.

Иска се да се посочи и въздействието върху прилепите от вида дългоухи (Бехщайнови) нощници, съобщиха от Министерството на транспорта пред "24 часа".

Оттам припомнят, че управляващият орган е подал на 9 август формуляр за кандидатстване за финансиране за лот 3.2 на "Струма", т.нар. апликационна форма.

На 15 октомври е изпратено писмо от генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК за уточняване на елементи по формуляра.

Основните коментари и исканата допълнителна информация са за съответствия с изискванията на директивите за птиците и местообитанията.

Към настоящия момент българските власти анализират и отразяват получените коментари на ЕК, се казва в отговора. От него става ясно, че няма отказ от Брюксел за финансиране на пътя през Кресненското дефиле, а се искат уточнения.

Срокът за отразяването на всички бележки е 3 месеца от датата на получаването му от българските власти. След това формулярът се изпраща до ЕК, докато се получи финално решение за одобрение или отхвърляне на подаденото заявление за финансиране.