Министърът на туризма Николина Ангелкова си е поставила амбициозна задача: Да върне руските туристи в България.

Според нейните сметки през 2018-а страната ни е посетена от близо 512 хил. туристи на фона на милионите, изсипали се в съседна Турция. За да обърнем този тренд, Ангелкова и експертите й са измислили програма: "България - страна на здравето", обясни тя в Москва, където е на посещение.

"Обсъждаме възможността за обявяване на година на туризма на България в Русия и обратно, а за да насърчим туристопотока към страната ни, ще работим с руските региони", посочи министърът. Ангелкова благодари за подкрепата, която институциите в Русия полагат за насърчаване на двустранните отношения и на туризма в частност. "Той е изключително важен икономически сектор за България и има дълги традиции за добрите делови връзки между България и Русия. Работим за надграждане на постигнатите резултати и да формираме високо качество на предлаганите услуги, за да бъдем конкурентна и търсена дестинация", обобобщи тя.

Николина Ангелкова посочи, че за нея като министър, а и за българското правителството, е важно да бъде осигурена сигурността и спокойствието на всеки турист. "Това бяха и основните акценти на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с президента Владимир Путин през миналата година в Москва", заяви тя. Министър Ангелкова подчерта голямото значение на руския пазар за устойчивото развитие на входящия туризъм в България и увери присъстващите, че ведомството полага постоянни усилия за стимулиране на туристическия поток от федерацията.