Днес България тържествено отбеляза 139-години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят се чества с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

139 години от Съединението на България! Честит празник!

"Нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г." Това каза държавният глава Румен Радев, който  участва в Пловдив в тържественото отбелязване на 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По думите му днес търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето, „хлъзгаме се по пътя на разединението и безверието“.

"Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост", заяви президентът. "Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници", добави той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите. „Денят на Съединението на България е урок по достойнство, сила и мъдрост”, каза тя в Барселона на откриването на събития, посветени на 200-годишнината на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон. „6 септември 1885 г. е силният пример в българската история за единение в мисли, чувства и дела. Тази дата живее в сърцето на всеки българин в България и чужбина. Духът на Съединението е в желанието ни да бъдем заедно, да правим още по-здрава стоманената нишка на българската памет, която ни свързва, заедно да градим България", допълни Йотова. 

"Днес отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Съединението е общобългарско дело, което е сред най-ярките примери за стремежа на нашия народ: България да пребъде – свободна и единна!", написаха от Министерски съвет в публикация във Facebook.

„Обединени ще успеем. Съединението прави силата. Честит празник! Да живее България”. С тези думи премиерът Димитър Главчев поздрави българите по повод 6 септември. „На днешния ден през 1885г. България показа, че между българите не може да има изкуствено определена граница! Днес се стремим към премахването на последната граница, изкуствено отделяща ни от Европейския съюз”, добави той във Facebook.

По случай днешния празник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа „Съединението прави силата” в история в Instagram.

Бойко Борисов: Съединението прави силата

За съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков 6 септември 1885 г. е денят, в който българите са взели съдбата си в свои ръце. „Съединението на Княжество България и Източна Румелия - акт, който беше възможен, защото българите повярваха в себе си, без да чакат спасител, и това промени историята ни”, обяснява той. Според Петков съдбата на България зависи от нас. „Нашата обща отговорност е да градим бъдещето ѝ и всеки българин има задължението и привилегията да бъде част от тази обща задача. Честит празник свободни българи”, написа той във Facebook.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов посочи, че Съединението на Източна Румелия с Княжество България е резултат от силната вяра на нашите предци, че могат да вземат съдбата си в свои ръце и да действат целенасочено. „Вярвам, че както тогава народът ни е имал способността да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал, то и днес можем също да го направим. Стига само да повярваме! Заедно можем всичко! Да живее България!”, пише още той.

Според председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски 6 септември е паметна дата в българската история, която е доказателство за българската борбеност и свободен дух. „Нека заедно, като български граждани, съхраним завещаното ни и да отстояваме националната идентичност и европейските ценности. Да намираме каузите, които ни обединяват, в името на добруването на хората и новото начало за нашата Родина”, казва Пеевски. И допълва: „Само единни и обединени можем да продължим по евроатлантическия път на България и да се противопоставим на прокарването на чужди интереси. Съединението прави силата! Честит празник!”, пожелава председателят на ПГ на ДПС.

Джевдет Чакъров също поздрави по случай Деня на Съединението. „Скъпи сънародници! На днешния ден отбелязваме 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят на Съединението на България е празник, който кара всеки един от нас да се замисли за значимостта на нашето обединение”, отбелязва Чакъров. „В днешно време човешки действия и лоши управленски решения ни поставят пред тежки изпитания и създават разделение и противопоставяне. Съединението е празник, който ни обединява и ни приобщава към европейските ценности. Днес повече от всякога българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност - ценности, които времето изисква от нас да съхраним, за да живеем в съвременна и европейска България. Съединението прави силата! Честит празник!”, посочва председателят на ДПС.

Атанас Зафиров от БСП поздрави българите по повод Деня на Съединението на България. „Светла дата, която доказва величието на българския национален идеал. Този звезден миг, тази истинска народна революция ни казва колко сила и непобедимост има в общото усилие, надвило личните сметки, егоистичния интерес, самолюбието и политическите пристрастия. Днес, когато България е изправена пред тежки изпитания, сме длъжни да следваме този велик пример. Да обединим усилията си и да работим почтено и искрено", каза той. И допълни: „Обединени, заедно ще следваме верния път, по който родината ни ще тръгне напред. Ще работим в името на добруването на българския народ, ще възродим родината си като свободна, справедлива и солидарна държава! Честит празник! Да живее България!".

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отбеляза в профила си във Facebook важността на днешния празник, но и разкритикува политиците. "Мисля, че голяма част от политическата класа, от сегашната политическа класа, лицемерно поздравяват за празника, но всъщност, въобще не осъзнават това, което пише на българския парламент, а именно “Съединението прави силата”, написа той.

По повод Съединението: Празнична заря озари пловдивското небе ВИДЕО