Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон, съобщиха от Министерския съвет.

В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75’та годишнина на Северноатлантическия договор подписан именно във Вашингтон, САЩ.

Главчев иска НС да реши кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

Ден по-рано, премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до парламентарно представените партии, които да решат кой да представлява страната ни на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон - той или държавният глава. До зала така и не стигна такова обсъждане, след като на председателски съвет в крайна сметка депутатите са решили това да бъде преценено от самият Главчев.

ДПС и ПП-ДБ се обявиха против президентът Румен Радев да представлява България. В позиция до медиите, лидерът на ДПС Делян Пеевски посочи, че именно Главчев трябва да отиде, "за да няма риск президентът на сее проруска пропаганда", а Николай Денков от ПП-ДБ посочи, че държавният глава е говорител на Кремъл.