ГЕРБ се затвърди като водеща политическа сила в страната след края на първи тур на местния вод.

"БСП за България" от своя страна пък подобри позициите си спрямо предходните избори прец 2015 г. и успя да достигне до балотаж в няколко областни града.

Битката за София ще продължи идната неделя (на 3 ноември). Основните опоненти Йорданка Фандъкова и Мая Манолова ще се изправят отново лице в лице и ще се опитат да спечелят гласа на столичани.

Големите губещи от днешния вот са националистическите сили и популистите, които не успяха да се преборят за гласовете на българина в нито един град.

Става въпрос за кандидатите на ВМРО - Ангел Джамбазки, който събра едва 4,8% и лидерът на партия "Атака" - Волен Сидеров, за когото са гласували едва 1.8% от избирателите.

Въпреки скъпата и масирана кампания, която направиха Ангел Джамбазки и Славчо Атанасов в София и Пловдив, кандидатите на ВМРО не само, че не успяха да отидат на балотаж, но и не се наредиха сред първите трима. Джамбазки е пети в столицата, а Славчо - трети.

Голямата изненада поднесе независимият кандидат Борис Бонев в София, който проведе активна кампания в социалните мрежи и сред жителите на столицата, което го нареди сред първите четирима класирали се. Двама общинари ще влязат в местната управа в София.

Бургас обаче отново беше спечелен от кандидата на партия ГЕРБ. Димитър Николов издуха всички кандидата за настоящия му пост с 64,5%.

Избирателна активност

Прогнозите и очакванията сочеха, че на тези избори ще има висока избирателна активност. За висока избирателна активност призоваха и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов.

По данни на ЦИК към 18.30 часа са гласували 2 709 340 гласоподаватели, което прави 42,85%. Най-ниска е избирателната активност във Варна – 30.60%. Най-висока е активността в Трекляно, Кюстендил – 82.47%. В София са гласували 32,78%.