Това, което наричате напоследък война между МВР и Прокуратурата, не е война. Това е нападение. Във войната има две страни. Прокуратурата е единствената отбрана, която следи за спазване на правата на хората. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседание на ВСС.

„Отдавна българската прокуратура заявява, че има доста притеснителни тенденции за нарушаване на върховенството на правото и правата на човека. Не става въпрос само за случая от миналата седмица.  Става въпрос за множество случаи, които притесняват българската прокуратура, които ясно сме заявили и посочили в Европейския парламент и европейските институции. Прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно. Това е работата на българската прокуратура – да защитава правата на българските граждани”, каза Гешев.

„Трябва да си зададем въпроса в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали неправилни въпроси, или няма да е съдът. Тук не говорим за частни случаи, а за тенденции”, каза Гешев.

Образувано е досъдебно производство срещу Асен Василев

Главният прокурор Иван Гешев отговори на вътрешния министър Бойко Рашков, който в телевизионен ефир тази сутрин показа документи относно образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Новината за такова досъдебно производство първо съобщи силовият министър в сряда в кулоарите на парламента.

Преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще бъде обсъден проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, самият Гешев също каза, че „отдавна не се образуват досъдебни производства срещу лице, а за конкретно престъпление”.

Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно. Ако листовете на г-н Рашков са истински, те са придобити по някакъв незаконен начин, но не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия, заяви още Иван Гешев.

Рашков: Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически акт