Изборният ден от първи тур мина и резултатите вече са известни. Оказва се, че отново ще има избори и ще трябва да гласувам пак, но този път ще избирам между двете кандидатури събрали най-много гласове от първите избори.

Защо се получава така?

Какво представлява балотажът?

Когато се произвеждат редовни мажоритарни избори (за президент и вицепрезидент или кмет), който събере повече от половината действителни гласове на повече от половината избиратели с право на глас, печели изборите. С други думи, когато някои от претендентите получат повече от 50% от вота на всички избиратели, тогава не се правят нови избори.

Но ако не се съберат повече от половината гласове, двамата кандидати (двойките кандидати) с най-голям брой получени действителни гласове участват в нов избор, който се провежда 7 дни след редовните избори. Тези втори избори наричаме балотаж.

През този втори тур вече ще избирам в бюлетината само между две имена (най-често), въпреки че в изборната бюлетина ще фигурира и трета възможност, а именно "Не подкрепям никого".

Как протича гласуването?

Балотажът протича по същия начин, по който са протекли първите избори седмица по-рано. Гласуването става в специална кабина. Член на комисията ми дава и подпечатва на определеното място изборната бюлетина пред мен. Тогава влизам в кабината сам и трябва да отбележа със знак "Х" или "V" изборът, който съм направил, с химикал пишещ със син цвят. Тук трябва да внимавам да не правя излишни знаци и други отметки, които биха направили бюлетината ми невалидна. Когато отбележа избора си по указания образец, сгъвам бюлетината така, че да не се вижда означението, което съм сложил, и излизам от кабината.

Внимание! Преди да сложи втория печат, членът на комисията трябва да свери дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие да подпечата повторно бюлетината с печата на комисията. Тогава той откъсва отрязъка с номера от бюлетината и чак след това сам я пускам в кутията.

Ако сгреша бюлетината, може да я върна на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получа нова, в която да отбележа коректно вота си.

Важно! Ако навърша 18 години между двата тура, то тогава аз бивам вписан в избирателните списъци и ще мога да гласувам на втория тур.