Проведени са 160 спецоперации против престъпленията срещу политическите права на гражданите до момента и тези ни действията продължават. МВР работи сериозно, с отговорност и на пълни обороти по всички постъпили сигнали, свързан с купуването и продаването на гласове. Това съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет министър-председателят Димитър Главчев. „Имаме 168 постъпили сигнала, 60 са образуваните досъдебни производства, 587 съставени протокола и 30 задържани лица. Работата продължава и в момента и ще продължи, докато това е наше задължение. Основната цел е да няма никакви изкривявания в изборния процес. Когато има установени нарушения, както става ясно, МВР и прокуратурата действат съвместно“, допълни той.

Премиерът напомни, че съгласно действащото законодателство българските граждани могат да упражнят правото си да гласуват по два начина – с хартиена бюлетина и електронно – чрез машини. „Стремим се да подсигурим честността на изборите и при гласуването с машини. В петък миналата седмица публично пред заинтересованите лица, които пожелаха да присъстват, беше извършено удостоверяването на машините. Беше осъществено и довереното изграждане на кода от Централната избирателна комисия (ЦИК) отново публично“, каза премиерът Главчев.

Министър-председателят коментира, че при проведените международни срещи в последните дни – в Дубровник и в Берлин, е потвърдена позицията, че България подкрепя разширяването на ЕС както със страните от Западните Балкани, така и с Украйна, Молдова и Грузия. „Горещи привърженици сме на разширяването, но при спазването на всички поети от тях ангажименти, условията и процедурата на ЕС. България е мост между страните от Западните Балкани и трите държави. Разширяването на Съюза е гаранция за подобряване на стабилността, сигурността и икономическото развитие на кандидат-членките, но и на ЕС“, допълни той.

Премиерът Димитър Главчев съобщи, че е осигурено участието на националния отбор по футбол на България срещу Северна Ирландия тази вечер в двубой от Лига на нациите, който ще се проведе в Белфаст. Пътуването на отбора ще се осъществи от Държавния авиационен оператор, а разходите са за сметка на Българския футболен съюз.

„От 13 часа ще изпратим големия музикант Кирил Маричков. Бог да го прости и да му е светло“, завърши министър-председателят.