Служебният министър-председател Димитър Главчев отговаря на въпроси във Фейсбук на страницата на Министерския съвет.

Въпроси могат да се задават, както по време на живото излъчване, така и предварително коментарите. 

Главчев започна с коментар за пожарите, обхванали страната ни през последните дни. Той изказа благодарности на пожарникарите ни, както и на колегите им от Турция и Испания. 

По темата с пожарите премиерът каза, че обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран. По думите му всички пострадали ще получат компенсациите, предвидени по Закон. 1578 лева са за неотложни разходи, 2500 са по фонд социално подпомагане за обзавеждане. Хората, които имат нужда от временно настаняване, на тях им се предоставят фургони.

Той обясни и каква е процедурата: Подава се заявлението до кмета, кметът го подава на областния управител и така се стига до този, който може да отпусне необходимите фургони. "Ние научихме от медиите, че има нужда от такива фургони, при положение, че предишния ден бяхме там и никой не е заявил такива потребности, кметът не е споменал нещо подобно", каза Главчев. По думите му са взети мерки веднага. Всички фургони, в които са настанени хора, са нови, каза премиерът.

"Фургоните, които не изпълняват всички стандарти за живеене, те няма да бъдат използвани, докато не бъдат пригодени, но от 15 фургона - 2,3 има такива, повечето от тях са чисто нови. Някой може би е изпратил фургони, които не са в нужното състояние, но след проверка, ако има такъв - ще бъде наказан", обясни Главчев.

На въпрос защо украинските бежанци са в хотел, а пострадалите от пожари са във фургони Главчев отговори, че не би правил такова противопоставяне. "Украинските бежанци са бежанци от война, а пострадалите тук са от природно бедствие. Разбира се, че и двете са трагични обстоятелства, само че бежанците са тук от две години, така е било решено тогава, не знам дали всички са в хотел, някои са и в бежански лагери", каза Главчев. "Така или иначе ние сме приели да помагаме на украинските бежанци и това се е случило по законов ред с решение на НС", допълни той. По думите му хората в селата искат да си стоят близо до изгорялата къща, според него хората искат фургоните им да са близо до къщата, която е изгоряла. "Те гледат фургонът да е, ако може в двора на стария имот. Дълбоко се съмнявам, че те ще поискат да отидат някъде другаде", каза още премиерът.

Главчев отговори кой, според него, е виновен за пожарите. "Промените в климата и природата, това не е никак далеч от истината. Видяхме до какво водят промените в климата, април и май бяха много дъждовни, а от юни горещините унищожиха тази растителност. Органите са се задействали, толкова бързо не може да се установи. При пожарите много трудно се установява. Изключително много съмнения имам, че нарочно е предизвикан пожарът в Централен Балкан, там е непроходимо", обясни премиерът.

На въпрос дали би сменил вътрешния министър Калин Стоянов, той каза, че няма никакви основания за това.

Премиерът отговори и на въпрос за назначаването на Николай Ненков като посланик в Киев. "Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента", каза той. Специално в Украйна от две години не може да бъде назначен посланик, а от украинска страна поставят въпроса да има временно управляващ, при него не е необходимо подписване на указ от президента. Според Главчев е спазена процедурата.

На въпрос дали ще се изпращат български войници в Украйна Главчев каза, че докато той е на поста няма да бъдат изпращани. Според него и НАТО няма намерение да изпраща войници в Украйна.

На въпрос какво би довършил, ако има още време на поста като премиер. "Да продължим усилията за сухопътен Шенген, да влезем в еврозоната, не зная дали ще разполагам с каквото и да е време", обясни той.

Това е първият път, в който Главчев отговаря на живо на въпроси в социалната мрежа, откакто е премиер.