„Решението на Управителния съвет на БНБ ме тревожи, защото в момента тече жалба пред съда срещу решението на КПК. Обжалването спира акта на Антикорупционната комисия. Актът на КПК не е влязъл в сила, а пък БНБ се позовава изцяло на него“.

Това каза Андрей Гюров. Той беше отстранен като подуправител на БНБ.

„Съдът е допуснал моята жалба. Съдът посочва, че Комисията за противодействие на корупцията не сочи и не представя доказателства, че съм упражнявал дейност по смисъла на чл. 12 от Закона за БНБ, докато е бил подуправител на БНБ“, добави той.

 Според него няма ограничение подуправител на БНБ да бъде съдружник в дружество с ограничена отговорност.

„Ако имаме дружество с ограничена отговорност за публицистика, няма ограничение да имам дял в това дружество. В такова дружество аз съм отговорен само с капитала. Законовите ограничения са, че аз не мога да бъде управител на това дружество. Аз никога не съм бил управител на търговското дружество. Другото ограничение е аз да упражнявам дейност. Аз такава дейност не съм извършвал“, уточни Гюров.

Решението на КПК и решението на БНБ казват, че съм извършвал дейност, а съдът казва, че доказателства за извършвана дейност няма. Помолих УС да представи доказателства, че съм извършвал дейност. Имаме превратно тълкуване на закона от страна на Антикорупционната комисия“, каза още той.

 
„Две са сдружения с нестопанска цел, в които съм участвал преди да стана подуправител на БНБ. Първото е  институт за научни изследвания "Балкански-Паница". Това е институт, в който съм организирал летни училища по икономика. Най-добрите икономисти представят своите изследвания пред български докторанти по икономика. Тази дейност е извършвана от 2016 година до 2020 година. След това е прекъсната заради пандемията. Проф. Балкански също е в напреднала възраст – около 95 години. Той живее в Париж и не може да пътува до България“, посочи Андрей Гюров.

Той уточни, че той е подал оставка от дружеството през 2022 година и е отписан от ръководството му.

Другото сдружение с нестопанска цел е спортен клуб, който никога не е извършвал дейност. Също е подал оставка оттам.

Две са хипотезите, при които може да бъде освободен подуправител, каза Гюров – повече не отговаря на изискванията да изпълнява длъжността или е признат за виновен за сериозно нарушение.

„На мен не ми е известно да съм признат за виновен по каквото и да е нарушение. Правилата на ЕЦБ са транспонирани в Закона за БНБ. Европейското законодателство има предимство пред националното. Случилото се с моето отстраняване може да е проблем за влизането ни в еврозоната, тъй като се създава прецедент“, категоричен е Андрей Гюров.

„Мога да приема становището на БНБ. Централната банка има интерес от бързо решение на съда по този казус. Решението на Управителния съвет на БНБ е на основа незаконен акт на КПК. Изслушването ми беше формално. Нямаше представяне на факти и аргументи. Надявам се решението на БНБ да ускори процеса по произнасяне на съда, пише bTV.

„В петък получих писмо от Кристин Лагард, управителят на Европейската централна банка. В него тя се обръща към мен и казва, че ако ВАС постанови решение за освобождаването ми от длъжност, преди това трябва да се изиска становище на Съда на ЕС“, подчерта Андрей Гюров.