Обществото ни е на кръстопът, страната ни има нужда от редовно правителство. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова от Белоградчик, където ще вземе участие в празника на града.

„България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, както и на сериозен партньор в рамките на Европейския съюз и НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха“, поясни тя.

От думите ѝ става ясно, че невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата на върха показва корените на политическата криза.

„Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство“, допълни тя.

Според нея ситуацията в страната е изключително нестабилна. Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че нито едно правителство „да не може да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, с важните решения, които стоят пред страната ни“.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза също така, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства, предава БТА.

„Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се търсят гласове в подкрепа и да се правят много тежки компромиси. Най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали“, коментира още тя.