Има ли по Конституция право президентът да отхвърля служебен кабинет, както направи с проектокабинета „Кожарева” в понеделник? Заплетената политическа ситуация коментираха преподавателите по Конституционно право д-р Орлин Колев и доц. Наталия Киселова.

„Според тълкувателно решение номер 2 на Конституционния съд от 2002 г. думата „предложение”, що се отнася до процедури, в които участва държавният глава, предполага финалният акт да е негов. Това означава, че и в случая със служебното правителство окончателната дума е на президента”, заяви доц. Киселова. По думите ѝ отказът на Радев да подпише указ за назначаване на служебното правителство на Горица Кожарева не е противоконституционен.

Горица Кожарева представи кабинет, Радев отказа да подпише указа ВИДЕО

На друго мнение е обаче колега ѝ д-р Орлин Колев. Според него „президентът не може да налага волята си за подбора и състава на бъдещия служебен кабинет”. Конституционалистът определи като „голям гаф” факта, че държавният глава обвързва провеждането на парламентарни избори с формирането на служебен кабинет, съобщи Нова.

По думите на доц. Киселова указът за назначаване на служебно правителство предшества този за провеждане на предсрочен вот. Т.е., ако Румен Радев реши да остави сега действащия кабинет „Главчев”, то държавният глава трябва да издаде указ за неговото преназначаване и едва след това такъв за дата на предсрочни избори.

Горица Кожарева подаде сигнал до главния прокурор за оказван натиск