Министерството на вътрешните работи и Фондация „Ханс Зайдел“ организират кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“. На събитието ще присъства премиера Бойко Борисов и колегата му Маркус Зьодер.

"Първо искам да благодаря на баварските данъкоплатци, като помагат на България, МВР и прокуратурата. След това на шефа на граничната полиция, главния секретар, заместник-министрите на вътрешните работи. България е приложила трите мерки, които гарантират сигурност на границата: политическата воля да се справят с този проблем, споразумението с трети страни, като благодаря на ЕС, че споразумението с Турция работи изключително добре, помощта която оказва ЕК с тези 150 милиона евро, които бяха отпуснати за опазване на границите.

Борисов заяви, че съществени проблеми има на границата с Гърция, тъй като там няма преградно съоръжение, като се помага на граничните служби с армията. "Имаме най-съвременния флот, изключително добри кораби, някои от тях са най-добрите в Европа и виждате на 100 процента контрол на акваторията на Черно море. Не случайно само преди седмица тонове кокаин бяха задържани именно там", допълни Борисов и подчерта всички успешни акции. 

Премиерът използва и случая, за да благодари на полицията за бързото разкриване на жестокото убийство на Виктория Маринова от Русе. Припомняме, че Северин, който бе осъден на 30 години затвор бе заловен именно в Германия, а властите там съдействаха по най-бързия начин. 

"Всяка сутрин МВР ми докладват за състоянието на границите, като имаме изключително добри взаимоотношения с колегите от Турция, постовете се познават поименно и действат едновременно когато се появи по-голяма група. Като така задържаме десетки", допълни още Борисов. 

"Само за 2018 г. са осъдени 133 лица за каналджийство, 30 са за първите 3 месеца на тази година", сподели от статистиката премиерът Бойко Борисов пред своя колега.  Той допълни, че от 6904 нарушения на турската граница сме задържали сме 761 лица, а 5492 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция след като са установили наличието на български патрули по линията на границата. През 2018 г. са регистрирани 5311 граждани на трети страни, което е намаление с 23%". 

Министър Младен Маринов благодари за отличното сътрудничество с Германия. Силовият министър подчерта, че водещ приоритет в областта на вътрешните работи е опазването на границите. 

Премиерът Борисов изрази своето притеснение за така наречение "Поход на надеждата", който се организира в Турция.

"За момента България не е лесна да бъде премината, но има 30 хиляди души, които са готови да тръгнат към Европа, като има силна организация. Ако тръгнат жени, деца и с тях се тръгне към границите ще има голям проблем. Но такава организация тече", заяви премиерът Борисов.