Започнаха консултацията на "Има такъв народ" при президента Румен Радев. ИТН бе представена от председателя на парламентарната група Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Драгомир Петров и Александър Вълчев.

Борисов: Ще предложим правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ

"Ужасяващото е ниската избирателна активност. Отварям скоба колко всъщност са гласоподавателите в България, защото всъщност след извършеното преброяване има разлика от около 2 милиона между избирателен списък и преброяване на населението. В този ред на мисли, ако преброяването на населението е по- вярното, то избирателната активност е малко под 50%. Зависи колко българи колко могат да гласуват. Има обаче и отлив от урните. Причината за това са политиците, не българските граждани. В миналия парламент българските граждани гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят и месец по-късно направиха точно обратното. Избирателите си казаха - аз защо да гласувам, след като те ме лъжат месец след края на изборите. Тоест доверието трябва да се върне от политическите партии и това е по един единствен начин - да си спазват думата. Не от сега, ние говорим за експертен кабинет в условия на политическа криза като единствен възможен изход за връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали отговорности в парламента. С първият и вторият мандат няма широка политическа подкрепа. Може да се съберат 121 депутата, но това няма да е широка политическа подкрепа. Затова най-разумният, практичен и верен ход на парламента според нас е с третият мандат, ако прецените да го дадете на ИТН, да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма. за да започнем да излизаме от икономическата, социалната, демографската, няма криза, в която да не сме влезли", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Цонев към президента: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя ВИДЕО

Според нас най-разумният и практичен ход на парламента е с третия мандат, ако го дадете на ИТН, разбира се, да се пристъпи към изработване на програма и да започнем да излизаме от кризите, обясни Йорданов.

Държавният глава попита ИТН какво мислят за смяната на избирателната система - към гръцкия вариант, както поиска Бойко Борисов, или мажоритарен вот.

Има и трети вариант - президентска република, отговори Йорданов.