Предстои Народното събрание да гласува проектокабинета на ГЕРБ - СДС с министър - председател Росен Желязков. За да събере нужната подкрепа, проектокабинет "Желязков" се нуждае от 121 гласа "за" . Някои политически партии вече обявиха, че няма да подкрепят правителството на ГЕРБ - СДС. 

Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила. Кандидатът за премиер Росен Желязков получи мандата и представи структура и състав на Министерски съвет.

През изминалите дни от ДПС не са обявили официално дали цялата парламентарна група ще подкрепи проектокабинета на ГЕРБ - СДС, а депутатът от ГЕРБ Даниел Митов обяви във вторник, че няма представа как ще гласува ДПС. По време на консултациите с президента през изминалата седмица зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че за движението е най-логично да бъде подкрепен мандатът на победителите в изборите – ГЕРБ-СДС. 

Ето и какъв е възможният сценарий, ако проектокабинетът не успее да получи подкрепа:

Ако ДПС гласува "за" проектокабинета "Желязков", заедно с гласовете на ГЕРБ - СДС стават общо 115 гласа. Нужни са поне още шест гласа "за". Те могат да дойдат от различни парламентарни групи. Възможно е и кворумът в НС да бъде намален - така също биха се осигурили необходимите гласове "за". Доскорошните партньори в управлението "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че няма да подкрепят кабинет ГЕРБ - ДПС. Кирил Петков заяви, че ще бъдат опозиция, ако се сформира правителство.

От "Има такъв народ" (ИТН) заявиха, че биха подкрепили министър-председател от друга партия, но в кабинет с техния мандат. ИТН обяви, че няма да подкрепи кабинет с първия или втория мандат. Партия "Възраждане" също обяви, че няма да подкрепи проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От БСП също заявиха, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ. 

Все още не е ясно как ще гласува най-малката партия в парламента - "Величие". 

В случай, че първият мандат се окаже неуспешен, според Конституцията, президентът Радев трябва да връчи мандата на втората политическа сила - ДПС. Припомняме, че ДПС събра 15.89% от гласовете на избирателите. Ако и вторият мандат е неуспешен, държавният глава следва да връчи третия мандат на политическа формация по негов избор. Ако и тогава не успее да се сформира правителство, страната върви към седмите предсрочни парламентарни избори за последните три години.

Припомняме, че в понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви и друг възможен сценарий. "Ако правителството мине с някой трик, дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партия, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то тогава правителството ще има много кратък живот - не че някой ще го събори, ние ще излезем от него", поясни Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ поясни какво означава да "излязат" от правителството. "Ще свършим тези три - четири неща, които изброих, след това подаваме оставка и отиваме на избори", каза той в понеделник.