Солидна победа за ГЕРБ на местните избори. На първи тур водещата политическа сила се разписва с 9 градоначалници избрани от раз.

Първенец е Калин Каменов, който завоюва безапелационна победа във Враца - със 72.79%.

След него се нарежда Златко Живков от Монтана със 71.75%.

Третият кмет на ГЕРБ със солидна победа е градоначалникът на Стара Загора - Живко Тодоров спечели доверието на 68.63% от гласоподавателите.

Бургас също си избра кмет от ГЕРБ. Димитър Николов се разписа с четвърти мандат и спечели 65.82% при 96.93% от преброените протоколи.

След него са Даниел Панов, който сяда на кметското място във Велико Търново със 60.55% от гласовете.

Следваща в класирането на победителите от първи тур е кметицата на Габрово. Таня Христова от ГЕРБ спечели с 58.63% при обработени 99.17% от протоколите.

След нея се нареждат градоначалниците на Кюстендил и Хасково - Петър Паунов - ГЕРБ и местна коалиция - 54,96 (при обработени 100% протоколи), следван от Станислав Дечев, ГЕРБ - 51.27% (при обработени 67.46% СИК протоколи).

Иван Портних печели на косъм във Варна. Той се нарежда на четвърто място сред кметовете на ГЕРБ с 50.19% при обработени малко над ½ от протоколите. Това е най-слабата (но все пак успешна) победа на ГЕРБ на тазгодишните избори. Въпреки това обаче Портних печели на първи тур и в морската столица балотаж няма да има.

ДПС се разписват с една победа на първи тур - Хасан Азис става кмет на Кърджали с 55.51% от гласовете.